Telefon: 041-993-612
E-pošta:
info@nibo-es.si

Energetska izkaznica!


Izpolnjeni so vsi pogoji za izdajanje Energetskih izkaznic...


Preberi več

Radon

Splošno o RADON-u

Radon je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Rn in atomsko število 86. Ta radioaktivni žlahtni plin nastane z razpadom radija; radon je eden najtežjih plinov in je škodljiv zdravju. Najbolj stabilni izotop, Rn-222, ima razpolovno dobo 3,8 dni in se ga uporablja v radioterapiji. Povzroča pljučnega raka.

Poleg pasivnega kajenja je radon glavni krivec za pojav raka na pljučih pri nekadilcih. Radon je naravni radioaktivni plin, ki nastaja v zemlji ob razpadu radioaktivnega urana, ki je v različnih količinah prisoten v zemljiščih, kjer imamo postavljena bivališča. Plin, ki je brez vonja in ga zato lahko ugotavljamo samo s pomočjo posebnih detektorjev, najpogosteje pride v naša stanovanja preko različnih odprtin v bazi stanovanjskih hiš in blokov. Najpogostejše poti prehoda radona v stanovanja so razpoke v tleh, odprtine ob inštalacijah ipd. Redkeje je lahko vir radona tudi gradbeni material, ki je narejen iz materialov z veliko vsebnostjo radioaktivnega urana.

Izvajamo meritve

 

Preventiva

  • Prav bi bilo ugotoviti koliko radona je v stanovanju, kjer živite. V ta namen lahko testirate raven tega plina s pomočjo posebnih detektorjev. Raven radona v stanovanjih sezonsko niha, zaradi manjšega prezračevanja pa smo najbolj izpostavljeni pozimi.
  • Detekcija radona je še posebej primerna za stanovanja, ki so bliže zemlji - posebej priporočajo meritve do nivoja tretjega nadstropja.
  • Pogosto prezračimo stanovanje in delovne prostore, radon se namreč v zaprtih prostorih kopiči in lahko njegove vrednosti zmanjšamo s prezračevanjem.
  • Novi stanovanjski objekti naj bi se gradili tako, da bi bila obremenjenost z radonom zmanjšana na minimum. 

 

Meritve

Izvajamo meritve radona v vašem domu ali delovnem mestu. Izvajamo aktivno meritev radona, ki v večini primerov traja sedem dni, odvisna pa je od samega objekta in ostalih parametrov.

 

Sanacija

Na osnovi meritev, v primeru povečane koncentracije radona, se po potrebi predlaga sanacija, ki bi bila optimalna za vaš primer.

Kontaktni obrazec

E-pošta:
Zadeva:
Sporočilo:

Kontakt

NI-BO
Vipavska cesta 17
5270 Ajdovščina

Telefon: 041-993-612

E-pošta: info@nibo-es.si
E-pošta: robert.likar@nibo-es.si
Spletna stran: www.nibo-es.si